Terkotanie pedału sprzęgła

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• rurka07
    odpowiedział(a)
    po gwarancji nie bedzie ani terkotac ani drzec i nic sie nie bedzi dzialo

Zostaw komentarz:

• Alf
    odpowiedział(a)
    Czy ktoś walczył ostatnio z serwisem w tym temacie?
    Ja czasami (nie zawsze) podczas puszczania sprzęgła ( ostatnie 2-3cm) czuję lekkie drżenie pedału. W serwisie podczas jazdy moim autem sewisant natomiast nic nie czuł :evil:
    Powidział "jeździć i cieszyć się nowym autem". A ja się ni cieszę, bo mnie to drażni....

Zostaw komentarz:

• emes
    odpowiedział(a)
    Mam podobny efekt. Ciche terkotanie na luzie bez sprzęgła - ustępuje po wciśnięciu sprzęgła.

Zostaw komentarz:

• Festexx
    odpowiedział(a)
    Szczerze nie wiem, pokazali mi tylko jak to wygląda i tyle, natomiast u mnie występowało terkotanie pedału w środku, na zewnątrz nie było nic słychać.

Zostaw komentarz:

• idas
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Festexx
    Założony nowy tłumik drgań na przewodzie hydraulicznym do wysprzęglika i problem znikł
    Gdzie to i co to? Jakis nr czesci znamy?

Zostaw komentarz:

• mati25
    odpowiedział(a)
    Być może u ciebie inaczej terkotało , ja jeszcze mam problem z biegiem wstecznym wchodzi ze zgrzytem , wszystko wskazuje na to że problem związany jest ze skrzynią

Zostaw komentarz:

• Festexx
    odpowiedział(a)
    Założony nowy tłumik drgań na przewodzie hydraulicznym do wysprzęglika i problem znikł

Zostaw komentarz:

• mati25
    odpowiedział(a)
    Według kolegi mechanika to terkotanie to wina skrzyni biegów a konkretnie wałka sprzęgłowego i potwierdzam że to skrzynia koledze z tym objawem w golfie wymienili sprzęgło na nowe i problem nadal występuje więc 100% że to wada skrzyni biegów!! Masakra oni dobrze wiedzą ze to skrzynia ciekawe jak to sie potoczy ja mam to samo w nowym leonie Ale czuje że bez sądu się nie obejdzie

Zostaw komentarz:

• Festexx
    odpowiedział(a)
    Odgrzewamy
    Autko znowu zaprowadziłem na serwis - 6 raz na tą samą usterkę.
    Zobaczymy co wymyślą, do piątku bujam się rapidem

Zostaw komentarz:

• gebek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Festexx
    nie mam czasu jeździć do serwisu, wysypie się to wtedy zabierze go laweta i tyle, w końcu jest 4 letnia gwarancja.
    Tylko,ze gwarancja najczesciej nie obejmuje czesci eksploatacyjnych...hamulcow,sprzegla.
    No chyba,ze jest wada fabryczna...lub dobra wola gwaranta.

Zostaw komentarz:

• Festexx
    odpowiedział(a)
    No słychać, na mrozie szczególnie, w serwisie stwierdzili, że SAP nie ma na to rozwiązania i nic z tym nie zrobią dopóki nie dostaną informacji co mają robić.
    Z drugiej strony to olewam to i jeżdżę nie mam czasu jeździć do serwisu, wysypie się to wtedy zabierze go laweta i tyle, w końcu jest 4 letnia gwarancja.

Zostaw komentarz:

• Ralfik
    odpowiedział(a)
    Koledzy powiedzcie mi czy waszych 1.4 na zimnym silniku słychać głośniejszą prace silnika po stronie sprzęgła?

Zostaw komentarz:

• SR60
    odpowiedział(a)
    U mnie to samo w 1.4 140km (przebieg 3k). Terkocze i czasami tak jakby lekkie wibracje odczuwam.
    Kolejna rzeczą, którą niestety odkryłem jest fakt wibracji na 6 biegu przy prędkościach rzędu 120+
    Dziwne jest to, że pojawiają się one w interwałach. Mianowicie: nic nie czuję/pojawiają się i trwają chwilę/nic nie czuję itd. Interwały zmniejszają się przy wyższych prędkościach.
    Bardzo jest to irytujące - człowiek chce spokojnie na tempomacie jechać, a tu taka heca.

Ma ktoś może podobne spostrzeżenia? Najlepiej jest to zaobserwować na autostradzie.

Pozdrawiam

Zostaw komentarz:

• Mihau
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gebek
    U mnie zaczelo sprzeglo po 70kkm wyc/buczec przy ruszaniu...i na smietnik z nim
    I wszystko dzięki Matce Naturze. :diabelski_usmiech

MSPANC

Zostaw komentarz:

• gebek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez jalalewale
    Witam,

ja mam 15tyś od maja. Moja ma tak samo. Wymieniłem diesla na benzynę bo myślałem że to wina diesla i koła dwumasowego a tu gówno. Silnik oszczędny ale ile człowiek znowu sie o wku....a że w nowym aucie już się coś tłucze
    Teraz juz chyba wszyscy produkuja taki shit :szeroki_usmiech...bez wyjatku.
    Wiec nie mysl o zmianie marki :szeroki_usmiech

U mnie zaczelo sprzeglo po 70kkm wyc/buczec przy ruszaniu...i na smietnik z nim :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• jalalewale
    odpowiedział(a)
    Witam,

ja mam 15tyś od maja. Moja ma tak samo. Wymieniłem diesla na benzynę bo myślałem że to wina diesla i koła dwumasowego a tu gówno. Silnik oszczędny ale ile człowiek znowu sie o wku....a że w nowym aucie już się coś tłucze

Zostaw komentarz:

• arecki1338
    odpowiedział(a)
    Alf, ja u siebie mialem trojkat i gasnice zamocowane juz w bagazniku, wiec mysle ze to juz w wyposazeniu jest.

Zostaw komentarz:

• Alf
    odpowiedział(a)
    Have fun!
    Jutro rano jadę oglądnąć dokładnie przygotowany samochód i dopełnić formalności..
    Oby wszystko było oK :kciukgora

P.S Czy trójkąt i gaśnica jest w wyposażeniu, czy trzeba kupić u dilera?

Zostaw komentarz:

• doobo
    odpowiedział(a)
    Alf ja rownież najprawdopodobniej w środę odbieram swoją Octavie

Zostaw komentarz:

• Alf
    odpowiedział(a)
    Proponuję zgłaszać każdy taki przypadek do serwisu-tylko w przypadku wiekszej ilosci zgloszen serwis bedzie to raportowal dalej i cos z tym zaczną robić...
    Jak widzę jest to jakas wada konstrukcyjna...
    Znajomy, gdy kupił toyote avensis w 2002 to jezdzil kilka razy do serwisu, bo cos mu stukalo- wymienili skrzynie biegow 2 razy i do dzis chodzi ok...

Trzeba cisnąć serwisy....

Zostaw komentarz:

• Ralfik
    odpowiedział(a)
    Oprócz terkotania własnie był problem z wbijaniem wstecznego biegu a zwłaszcza początkowej fazie użytkowania, teraz jak gdyby się ułożyło i prawie bieg wchodzi dobrze.

Zostaw komentarz:

• doobo
    odpowiedział(a)
    A ja mam to samo w vw up! Auto ma przebiegu 3500 a objaw pojawił sie gdzieś po 1000. Najbardziej słychać na zimnym silniku, czytałem w necie ze jest jakaś wada fabryczna tarczy sprzeglowej jednak innym użytkownikom serwis mówi ze ten typ tak ma. Wybieram sie niebawem do serwisu tylko zostawie u nich dzień wcześniej wieczorem auto na noc i rano przyjade, zapalimy go na zimnym silniku i bedą mieli wszystko jak na tacy, nikt nie będzie wciskal mi ze w nowym aucie tak ma być..

Zostaw komentarz:

• mati25
    odpowiedział(a)
    Mam to samo w 1.8 tsi ,terkotanie słychać na zimnym silniku po wciśnięciu sprzęgła ustaje ,dodatkowo czuć bicie na pedale sprzęgła i w dodatku mam problemy z biegiem wstecznym ,jak chce go szybko wbić to wchodzi ze zgrzytem

Zostaw komentarz:

• Festexx
    odpowiedział(a)
    Ja mam wyprodukowany we wrześniu i szczerze to trochę się uspokoiło 10 tys km przejechane.
    Serwis stwierdził, że jest na gwarancji i jak coś sie rozsypie to wymienią

Zostaw komentarz:

• Alf
    odpowiedział(a)
    W srode bede odbierał moj- obym nie zaczął przygody od serwisu....

Zostaw komentarz:

Pracuję...